Prins Carls Skolemuseum

i Store Torøje

 

 

 

Prins Carls Skole

I 1814 fik Danmark sin første skolelov, men allerede i løbet af 1600-tallet blev enkelte skoler indrettet med den hensigt at undervise almuens børn.

Det er dog først i begyndelsen af 1700-tallet, at der begynder at komme skred i byggeriet af skoler på  landet.

Æren herfor tilkommer kong Frederik d. IV, der lod de mange rytterskoler opføre, og hans søskende, prins Carl og  prinsesse Sophie Hedevig, der begge boede på Vemmetofte.

 

Prins Carl (1680-1729) blandede sig ikke i de statslige forretninger, men levede et stille og tilbagetrukket liv på sine godser, Jægerspris og Vemmetofte. Her gik tiden med jagt, hesteopdræt og et ofte meget kostbart hofliv.

Men prinsen, som synes at have været et rart og godgørende menneske, var også interesseret i at hjælpe bønderne på sine godser. Præget af en stor interesse for tidens stærke religiøsitet, pietismen, skrev prinsen i en af skolefundatserne:

Fundamentet af al godt og af den evige Lyksalighed er at  kende Gud, at frygte og elske ham, og intet er højere fornødent, end at en sand Gudfrygtighed maa betimelig indplantes i Ungdommens Hjerter, hvortil vi ingen tjenligere Middel vide end at Skolevæsenet bliver sat paa en god og kristelig Fod.

Af de i alt 23 skoler, som prins Carl og prinsesse Sophie Hedevig lod opføre på deres godser, findes i dag kun én bevaret, nemlig Prins Carls Skole i Store Torøje, som blev opført i 1719 og således en af  Danmarks ældste bevarede landsbyskole.

Prinseskolen   

Skolen var beregnet til Store Torøje alene, da der her var over 70 fattige børn, som ikke kunne komme til skolen i Store Spjellerup om vinteren, fordi Stevns å var vanskelig at komme over.

Om skolens indretning hedder det i prins Carls fundats af  22. september 1722 for de 6 skoler under Vemmetofte og Højstrup godser:

I disse Huse ere tvende Fag paa den høyre Side, naar man kommer ind, indrettet til Skole-Stue med en Jern-Ovn udi, et Bord, aatte Bænke og Hylder rundt omkring; det tredie Fag er Forstuen til Indgangen, hvor og Skaarsteenen staar med et Skillerum for, at bevare Ildsteden for Vindblæst. Bagved Skaarstenen er indrettet et lille Spisekammer, hvortil Indgangen er af Forstuen;  Vaan-Stuen er anlagt i det fjerde og femte Fag, paa den venstre  Side, naar man kommer ind i Forstuen, og derudi er opsat et Sengested, et Bord, trende Bænke, tre Træstole og en  Steen-Kakkelovn, saa og Hylder rundt omkring, og tvende Hylder  udi Spisekammeret. Døren paa Huset og den til Skolestuen og Skolemesterens Stue iligemaade Opgangen til Loftet, er med  behørig Laas forsynet, samt en liden Stige til Loftet. Udi Vaan-Stuen er indsatte tvende Fag Vinduer og trende Fag udi  Skole-Stuen.

 

Skolemesteren

Det var ikke altid let at finde duelige lærere, der var villige til at arbejde for den ringe løn, embedet kastede af sig. Fundatsen krævede af lærerne, at de var

veloplyst og funderet i sin Kristendom og kunne med ren dansk Tungemaal undervise og læse i danske Bøger og derhos kan skrive  nogenlunde god Skrift, især  at de ere Gudfrygtige, ærlige og  uberygtede Personer... (Han) skal leve ædruelig, skikkelig og  aldrig holde nogen Drik fal eller Haandtering at befatte sig med, hvorved hans Embede skal forsømmes...

Husene ere Skolemestrene frigivne for ald Afgift i hvad Navn det have kunde; Saa skal og Huset samt Kaal-Havens Vedligeholdelse ikke komme Skolerne til nogen Last.

Herudover modtog læreren

til Løn og Underholdning Tredive Rixdaler og til Lys og Ildebrand 10 Rdld.  

Pengene hertil stammede fra renterne af en fond på 4800 Rdl., som prins Carl havde udsat til formålet.

 

Undervisningen

Skolegangen begyndte for børnene i Store Torøje, når de var 6 år gamle, og den fortsatte indtil barnet havde lært nok til at kunne blive konfirmeret. Det var læsning af bibel og katekismus, der var det vigtigste. Herom står i fundatsen:

Til Skolens Inventarium og Børnenes Læsning findes en Bibel,  fem nye Testamenter med tilføjede Psalmebøger saa og Et Hundrede Stykker Catecheser og Et Hundrede ABCder, hvilke Bøger forblive ved Skolen...

Som Intentionen af denne Anordning sigter alene til at plante i Ungdommen den sande Kristendom og Gudsfrygt, hvortil Skriven og Regnekunsten ikke egentlig henhører, men derved Tiden ikkun mere forspildes; thi skal Regne- og Skrivekunsten her ikkun agtes som et tilføjet Værk.

 

Skolens historie

Prins Carls Skole kom til at fungere som skole i ca. 100 år.  Omkring 1820 blev den afløst af en ny men også meget primitiv skole, der lå på grunden til venstre for Prins Carls Skole. Denne skole blev nedrevet i 1919, da en nyopført skole blev taget i brug. 

På billedet ovenfor ses Prins Carls Skole (helt til venstre) og den "nye" skole (1820 - 1919) til højre for midten af billedet. Det fremgår tydeligt, at de to bygninger lå meget tæt på hinanden.

Prins Carls Skole blev efter 1820-erne brugt til privat beboelse, indtil den efterhånden gik mere og mere i forfald. I  1916 bekostede Vemmetofte Gods en grundig istandsættelse af bygningen, som samme år blev overtaget af Nationalmuseet

Bygningen ejes i dag af Skovstyrelsen, men den daglige drift og arbejdet med at få indrettet museet og efterhånden få rummene møbleret i overensstemmelse medfundatsens bestemmelser, forestås af Prins Carls Skolemuseum. Museets hovedattraktion er naturligvis selve bygningen, og det er derfor altid svært at afveje, hvor grundigt  bygningen skal istandsættes ud over den nødvendige vedligeholdelse.

Ved alle reparationer forsvinder der jo ofte noget af den oprindelige bygning, og vi skulle jo nødig ende med en rekonstruktion af det, vi gerne vil bevare for eftertiden.

På billedet, som efterhånden er nogle år gammelt, er tækkemanden i gang med en dengang absolut nødvendig udskiftning af stråtaget. (© Elmer Madsen, Dagbladet)

Som allerede nævnt står bygningen endnu tom, men allerede nu byder Prins Carls Skole imidlertid den besøgende en enestående chance for at opleve atmosfæren i en over 250 år gammel landsbyskole. Det vidner vores efterhånden tykke gæstebog om.

Et besøg på Prins Carls Skolemuseum kan med fordel kombineres med et besøg på landets bedst bevarede rytterskole, som ligger i Lille Heddinge nogle få kilometer fra Store Torøje. Rytterskolerne er et par år yngre end Prins Carls Skole.

Prins Carls Skolemuseum ligger på Nordhøjvej i Store Torøje mellem Fakse og Store Heddinge.

Museet er normalt åbent for besøgende alle hverdage (undt. mandage) eller ved henvendelse til

Finn Thorshøj, Nordhøjvej 11, Store Torøje, 4640 Fakse    Tlf.: 56 508328

finn@thorshoj.dk